Nieuws

7 redenen waarom je zou moeten beginnen met fietsen!

Nergens wordt zoveel gefietst dan in ons kikkerlandje, Nederland. Pak dus wat vaker de fiets, want het is gezonder dan je denkt. Nu het weer voorjaar is, is het de hoogste tijd om een stuk te gaan fietsen. Hier 7 redenen waarom jij moet beginnen met fietsen.

1. Minder stress en meer productiviteit 

Door fietsen verhoogt de hersenactiviteit met 15% en werkt als antidepressivum! Door het sporten stijgt je serotoninegehalte, waardoor je je blijer voelt en bovendien extra zelfvertrouwen krijgt.

2. Fietsen maakt gewoon gelukkiger

Je zit letterlijk en figuurlijk beter in je vel. Er is aangetoond dat mensen die met de fiets naar het werk gaan een lager vetpercentage hebben dan mensen die met de auto gaan.

3. Fietsen verlaagd je biologische leeftijd

Fietsen verlaagt de biologische leeftijd met wel liefst 9 jaar als je drie keer per week 45 minuten fietst. Wees nou is eerlijk, wie wilt er nou niet zich 9 jaar jonger voelen?

 4. Minder vaak ziek

Gezondheid staat natuurlijk op nummer één! Mensen die fietsen zijn minder vaak ziek en dus ook over het algemeen fitter. Met al 5 keer 30 minuten fietsen in een week hebt je dit resultaat al. Laat de auto dus vaker staan en pak lekker de fiets!

 5. Fietsen voor een beter milieu

En als je dan ook echt die auto laat staan help je ook nog is mee aan een betere wereld. Door te fietsen stoot je geen schadelijke stoffen uit. Twee vliegen in één klap!

6. Fietsen is gezellig!

Fietsen brengt mensen bij elkaar en geeft het gevoel ergens bij te horen. Zo kan fietsen ook gezellig zijn!

7. Geniet van de omgeving

Fietsen brengt je op plekken waar je anders misschien nooit gekomen was. Fiets is door een mooi landschap of door een stad waar je nog niet met de fiets bent geweest.

Inschrijving geopend!

De inschrijving van de Dam tot Dam FietsClassic is vandaag geopend. Via deze link kun je inschrijven. 

Op zondag 17 september wordt de 11e editie Dam tot Dam FietsClassic gefietst. Dit is een uitgelezen kans om door de IJtunnel te fietsen, wat maar één keer per jaar mogelijk is. Voor de duizenden fietsers is dit een onvergetelijke ervaring. De rest van de route is minstens zo indrukwekkend. De start en finish zijn naast het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Tijdens de eerste meters op de vroege ochtend kun je Amsterdam zien wakker worden. Vervolgens doorkruist de route heel Noord-Holland en wordt er bijna geen plaatsnaam gemist met de naam dam er in, zoals Edam, Durgerdam, Obdam en Schoorldam. Er zijn maar liefst vijf routes:  40, 60, 85 (nieuw), 105 en 140 kilometer. Hoeveel dammen jij wilt zien, kun je zelf bepalen. Kies je voor de langste afstand van 140 km dan tref je maar liefst twaalf dammen aan!

Zie we jou 17 september?

Bekijk de IJtunnel vanaf de racefiets!

Door de beroemde Amsterdamse IJtunnel fietsen is één van de highlights van de Dam tot Dam Fietsclassic. Het zoemende geluid van honderden racefietsers die tegelijkertijd door deze tunnel rijden is iets wat elke wielrenner mee moet maken! 

Deelnemer Franz Deckwitz had een camera gemonteerd op zijn fiets zodat jullie allemaal mee kunnen beleven hoe dit nou is 🙂  Bekijk de IJtunnel vanaf de racefiets!

 

 

Ontmoet de toppers van Lotto en rij met ons mee!

Lotto en Le Champion hebben op 1 maart een overeenkomst getekend. Dit betekent voor jou dat je kunt profiteren van heel gaaf wielervoordeel. Want voor de prijs van drie fiets je mee met vier prachtige wielertochten. Én de eerste 150 deelnemers aan de passe partout ontvangen een gratis startbewijs voor de toerversie van de Amstel Gold Race!

Passe Partout

De Omloop van Zandvoort, de Ronde van Noord-Holland, de LBL Ardennenclassic en de Dam tot Dam Fietsclassic behoren namelijk vanaf nu tot ‘De 6 van Lotto’. Jouw passe partout bestel je HIER. Zo verzeker jij je van deelname aan deze toerklassiekers!

Rij het hele wielerseizoen met ons mee, ontmoet de toppers van Team Lotto NL Jumbo en profiteer van dit mooie voordeel én kans op mooie prijzen.

Lotto en Le Champion gaan samenwerken

Lotto, onderdeel van Nederlandse Loterij en hoofdsponsor van Team LottoNL-Jumbo, gaat in zee met Le Champion, één van de grootste sportverenigingen van Nederland met ruim 17.000 leden. Lotto wil op deze manier meer toerfietsers in Nederland bereiken. Vier toertochten van Le Champion worden onderdeel van ‘De 6 van Lotto’, een serie toertochten die Lotto sinds 2015 jaarlijks organiseert voor toerfietsers in Nederland. De aftrap wordt gedaan met de toertocht Omloop van Zandvoort op 26 maart 2017.

Arno de Jong, directeur Brands & portfoliomanagement: “Voor Lotto is dit een fantastische aanvulling op ons sponsorship met Team LottoNL-Jumbo. Op deze manier laten we zien dat we zowel de top in het wielrennen als de brede groep toerfietsers een warm hart toedragen”.

Jaarlijks melden zich zo’n 17.500 deelnemers aan voor de toertochten van Le Champion. Directeur Le Champion, Jacques Loomans is erg blij dat Lotto zich verbindt aan vier van de mooiste fietsevenementen van Le Champion: “Samenwerken met Lotto is geweldig want net als Lotto stimuleert Le Champion iedereen die van sport houdt. We versterken elkaar en kunnen zo bij  vier van onze  fietsevenementen onze deelnemers nog meer bieden dan nu.”

Programma ‘De 6 van Lotto’ in 2017

In samenwerking met Le Champion worden vier van de zes toertochten georganiseerd. Uitzonderingen zijn Toerversie Amstel Gold Race en Team LottoNL-Jumbo toertocht. Het programma van ‘De 6 van Lotto’ in 2017 bestaat uit de volgende toertochten:

Evenement Datum
Omloop van Zandvoort 26 maart 2017
Toerversie Amstel Gold Race 15 april 2017
Ronde van Noord-Holland 22 april 2017
LBL Ardennen Classic 12 augustus 2017
Dam tot Dam fietsclassic 17 september 2017
Team LottoNL-Jumbo toertocht oktober 2017


Over Lotto

Lotto is een spel van Lotto bv, onderdeel van Nederlandse Loterij bv. Nederlandse Loterij maakt sport en bewegen bereikbaar voor zo veel mogelijk mensen: van Olympisch tot Paralympisch en van breedtesport tot gehandicaptensport. Door mee te spelen met één van onze kansspelen draag jij óók bij aan een gelukkig en gezond Nederland. We hebben geen winstoogmerk en zorgen ervoor dat de opbrengst volledig ten goede komt aan de Nederlandse samenleving, de sport en goede doelen. 63 procent van de opbrengst wordt afgedragen aan het ministerie van Financiën en 37 procent aan de sport en aan goede doelen. Meer weten? www.lotto.nl / www.nederlandseloterij.nl

Over ‘De 6 van Lotto’

‘De 6 van Lotto’ is een serie landelijke toertochten die Lotto financieel steunt en of organiseert. Toerfietsers die zich inschrijven via de ‘De 6 van Lotto’ (www.de6vanlotto.nl) maken ook kans op prijzen zoals racefietsen, VIP arrangementen, fietsclinics en andere wielergerelateerde prijzen.

Over Le Champion

Le Champion is een van de grootste sportverenigingen van Nederland met ruim 17.000 leden en jaarlijks 200.000 deelnemers. Hiervan doet 70% voornamelijk aan hardlopen, wordt er door 15% met name gefietst en wandelt 15 procent vooral. De vereniging is opgericht in 1969. Omdat het aantal mensen dat meedeed aan de evenementen elk jaar groeide, en er ook steeds meer evenementen bij kwamen, werd in 1986 de stichting Le Champion opgericht. Inmiddels werken er 28 professionals in samenwerking met 4.000 vrijwilligers.

BEKIJK JE EIGEN ACTIEFOTO VAN SPORTPLAAT

De fotografen van Sportplaat.nl hebben je dit jaar weer op de foto gezet! Zij stonden bij de IJtunnel en op de Zeedijk.
Bekijk en bestel jouw foto op www.sportplaat.nl.

Geen Dam te ver tijdens de Dam tot Dam FietsClassic

De Dam tot Dam FietsClassic, het fietsonderdeel van het Dam tot Dam weekend, vierde zondag 18 september zijn 10-jarig jubileum. Naast dat het al uniek is om op de Dam in Amsterdam van start te gaan, heeft organisatie Le Champion voor deze bijzondere editie een extra route uitgestippeld: de 161 km. Precies 10 keer de afstand van de 10 Engelse Mijl. Met ook nog eens perfecte weersomstandigheden hebben de 5.000 deelnemers letterlijk en figuurlijk een stralende dag gehad.

Om 08.00 uur klonk het eerste startschot voor het Koninklijk Paleis op de Dam. De 161, 145 en 105 km routes namen de wielrenners mee hoog Noord-Holland in. Via Zaandam en door het groene polderlandschap. De 161 km bereikte het hoogste punt bij Krabbendam en zakte daarna samen met de 145 en 105 km via Obdam, Edam, Monnickendam en Durgerdam af richting de Dam in Amsterdam.
De 60 en de 40 km gingen iets later van start en was ook voor de recreatieve fietsers een mooie uitdaging. Na de binnenstad gingen deze routes richting Waterland, de omgeving van het Twiske en natuurlijk Zaandam. Voor een groot deel was dit hetzelfde parcours als de Dam tot Damloop. In Amsterdam Noord kruisten beide afstanden de 45.000 hardlopers die net van start waren gegaan.

Alle deelnemers finishten weer op de – tot fietswalhalla omgetoverde – Dam in Amsterdam. Hier hebben de fietsers in feeststemming teruggekeken op hun eigen prestatie, de collectie van diverse wielerstands bewonderd en de live uitzending van de Dam tot Damloop op groot scherm gevolgd.

€ 3.000,- opgehaald voor het Longfonds
Bij de inschrijving van de Dam tot Dam FietsClassic konden de deelnemers een vrijwillige bijdrage leveren aan het officiële goede doel: het Longfonds. Het Longfonds strijdt voor gezonde lucht en voor gezonde longen. Het bedrag van € 3.000,- dat is opgehaald, wordt besteed aan onderzoek naar ongeneeslijke longziektes.

Editie volgend jaar
De 11e Dam tot Dam FietsClassic vindt plaats op zondag 17 september 2017. Voor meer informatie zie www.damtotdamfietsclassic.nl.

Let op: parkeren in Amsterdam-Noord

Parkeer jij zondag je auto in Amsterdam noord? Houd dan rekening met de wegwerkzaamheden op de Klaprozenweg (S118), voor fietsers geldt hier een omleiding. Ten zuiden van de S118 zijn voldoende gratis parkeermogelijkheden. Vanaf hier fiets je binnen 10 minuten naar het Buiksloterwegveer, volg vanaf daar de borden naar de start. Vertrek op tijd en reken wat tijd voor de veerpont. Lees hier meer info over bereikbaarheid of kijk in de online deelnemersinformatie.

Dam tot Dam Weekend: feest voor deelnemers én toeschouwers

Het komende weekend vinden de vier Dam tot Dam evenementen plaats en dat betekent groot feest voor iedereen die meedoet of komt kijken. Tijdens het grootste sportieve weekend van Nederland komen in totaal 83.000 sporters in actie. Organisator Le Champion verwacht dat er zo’n 250.000 toeschouwers naar Amsterdam en Zaandam komen, om de wandelaars, fietsers en hardlopers op weg naar hun glorieuze finish aan te moedigen.

Het weekend begint op zaterdag 17 september op de Dam in Amsterdam, vanwaar 16.000 wandelaars van start gaan voor hun Dam tot Dam Wandeltocht. Vervolgens staan er direct na zonsondergang 13.000 hardlopers in de startvakken klaar voor de Damloop by night in Zaandam. Een dag later op zondag 18 september is de Dam in Amsterdam opnieuw het decor voor de start en finish van de Dam tot Dam FietsClassic met 5.000 deelnemers. De 4.000 kinderen die meedoen aan de Mini Dam tot Damlopen, zijn misschien wel het meest trots op hun prestatie. Als klap op de vuurpijl lopen 45.000 hardlopers van Amsterdam naar Zaandam tijdens de Dam tot Damloop.

Oproep aan bewoners langs het parcours
De ongeëvenaarde sfeer tijdens de Dam tot Dam evenementen is voor een groot deel te danken aan het enthousiasme van de bewoners langs het parcours. Straten worden versierd, de bewoners maken spontaan muziek en de mooiste aanmoedigingsteksten prijken op grote spandoeken. Speciaal voor de Damloop by night op zaterdagavond roept Le Champion iedereen op om zo veel mogelijk lampionnen en kerstverlichting op te hangen langs het parcours, zodat er een geweldig lichtjesfeest ontstaat.

Bewoners kunnen ook weer meedoen aan de parcours versierwedstrijd. De winnaar wordt gekozen door een jury, die tijdens het evenement alle versieringen zal bekijken. Denk daarbij aan slingers, spandoeken, aanmoedigingskreten op de weg, ballonnen, enzovoorts. De hoofdprijs is een liveoptreden van een leuke act tijdens de Dam tot Damloop in 2017 in jouw straat.

Dam tot Dam Plein en Dam tot Dam Park
Tijdens het Dam tot Dam Weekend organiseren Defusions productions en TOOST café & deli in samenwerking met Le Champion een speciale markt op het Dam tot Dam Plein op de Burcht in Zaandam. Zo zijn er allerlei marktkramen met oude ambachten, snuisterijen, vinylverkopers en andere lokale winkeliers die hun waren aanprijzen. Er is horeca aanwezig met een gezellig terras, foodtrucks en andere eettentjes. Op zaterdagavond kan er bovendien gedanst worden met muziek van DJ’s Lucien Foort en Eric de Man.

Voor de deelnemers aan de Mini Dam tot Damloop wordt er op zondag op de Burcht ook een kinderfeest georganiseerd. Het Dam tot Dam Park (Burgemeester in ’t Veldpark in Zaandam) is de centrale plaats waar het gehele weekend wandelaars, hardlopers, bedrijventeams en supporters samen komen voor het vieren van hun sportieve prestaties.

Volg lopers via de Dam tot Damloop App
Toeschouwers kunnen hun favoriete lopers volgen met de ASICS Dam tot Damloop App. De Live Runner Tracker geeft iedere 5 km een update. Om gebruik te kunnen maken van deze service, dient de loper zich van tevoren wel eerst aan te melden bij MY ASICS. Daarnaast in de app veel leuke informatie over het parcours en de beste aanmoedigplekken voor supporters. Download de app gratis in de App Store of Google Play.

Dam tot Damloop live bij NH en AT5
De Dam tot Damloop is op zondag van 10.00 tot 17.00 uur live te volgen bij NH én AT5. In de zeven uur durende marathonuitzending op tv en radio is er aandacht voor de aanwezige wereldtop, de duizenden recreatieve lopers en de unieke sfeer langs de route. Ook online via rtvnh.nl, via de NH app en at5.nl is het evenement live te volgen. Ook ZaanRadio9 (een samenwerking tussen Zaanradio en Radio 9 Oostzaan) doet het gehele weekend live verslag vanuit hun locatiestudio op de Burcht in Zaandam. Tenslotte zendt NOS Studio Sport zondagavond een samenvatting uit van de wedstrijd van de topatleten.

Voor het vervaardigen van de televisiebeelden vinden er op 17 en 18 september mogelijk helikoptervluchten plaats. Het kan zijn dat men de helikopter wat lager ziet vliegen dan gebruikelijk. Dit kan plaatsvinden tussen 17.00 en 18.00 op zaterdag en tussen 9.00 en 17.00 uur op zondag boven Amsterdam-Noord, Zaandam en in mindere mate boven Oostzaan en Landsmeer. Voor eventuele meldingen: Heli Holland, info@heliholland.nl of de Inspectie Leefomgeving en Transport, 088-4890000, aviation-approvals@ilent.nl.

Campagne ‘IedereenwilnaarZnstd.nl’
In het kader van het Dam tot Dam Weekend heeft de gemeente Zaanstad de campagne ‘IedereenwilnaarZnstad.nl’ gelanceerd. Het sportieve weekend is een van de hoogtepunten van Stad aan de Zaan, de vlag waaronder Zaanse topevenementen worden gepromoot. Met de campagne willen Gemeente Zaanstad en Marketing Zaanstreek de zichtbaarheid van de gemeente tijdens de evenementen optimaliseren. Meer informatie: www.iedereenwilnaarznstd.nl.

Kijk voor meer informatie over de evenementen op: www.damloop.nl, www.damtotdamwandeltocht.nl en www.damtotdamfietsclassic.nl.

Zaandam en Amsterdam beperkt bereikbaar tijdens Dam tot Dam Weekend

Tijdens het komende Dam tot Dam Weekend op zaterdag 17 en zondag 18 september zijn grote delen van (het centrum van) Zaandam afgesloten voor het verkeer. Ook in Amsterdam wordt voor een veilig verloop van de evenementen een aantal wegen voor bepaalde tijd afgesloten.

Verkeersmaatregelen Amsterdam
Vanwege de doorkomst van de Dam tot Dam Wandeltocht op zaterdag 17 september zijn tussen 8.30 en 16.00 uur enkele straten in Amsterdam-Noord niet bereikbaar (rondom Buiksloterdijk, Kadoelenweg, Landsmeerderdijk, Oostzanerdijk, Stoombootweg, Stellingweg en Appelweg). Een dag later gaan in het centrum de Dam tot Dam FietsClassic en Dam tot Damloop van start. Hierdoor is de westbuis van de IJtunnel op zondag van 7.00 tot 17.00 uur afgesloten. De Prins Hendrikkade in Amsterdam-Centrum is dan van 7.00 tot 17.00 uur ook niet bereikbaar. Een volledig overzicht is te vinden op www.damloop.nl/bewoners/.

Afsluitingen Zaandam
Het centrum van Zaandam is op zaterdag 17 en zondag 18 september moeilijk bereikbaar per auto in verband met de Damloop by night en Dam tot Damloop. De parkeergarages Hermitage, Zaantheater (niet op zaterdagavond), Rozenhof en het parkeerterrein op de Rozengracht zijn wel open, maar vanwege de grote drukte raadt organisator Le Champion iedereen aan om met de fiets of het openbaar vervoer naar het evenement te komen. De bussen van Connexxion rijden deze dag een aangepaste route.

Op www.damloop.nl/bewoners/ staat een overzicht van de straten die worden afgesloten, waar een parkeerverbod met wegsleepregeling van kracht is en hoe lang de maatregelen duren. De parkeerverboden worden ook aangeduid met borden. Om het ongemak te minimaliseren adviseert Le Champion voertuigen voorafgaand buiten het afgesloten gebied te parkeren, zodat minder hinder wordt ondervonden van de afsluitingen. Op de website is tevens een aantal omleidingen voor (brom)fietsers te vinden.

Kom met de trein
Deelnemers en toeschouwers worden opgeroepen om met het openbaar vervoer naar Amsterdam of Zaandam te komen. De NS zet langere treinen in en stopt extra op station Zaandam. Met het speciale Damloop retour reist iedereen met 20% korting. Meer informatie: www.ns.nl.

Afgeraden wordt om met de auto naar de finish van de Dam tot Dam Wandeltocht en Dam tot Damloop te komen. Op zaterdag overdag kan er gebruik worden gemaakt van de pendelbussen vanaf het Dam tot Dam Park naar het NS-station Zaandam. Op zaterdagavond en zondag kan men het beste gebruikmaken van de P+R locatie op Industrieterrein Hoogtij in Westzaan. Vanaf hier rijden pendelbussen naar de start in Amsterdam en het Dam tot Dam Park in Zaandam.

Deelnemers aan de Dam tot Dam FietsClassic kunnen wel prima met de auto naar het evenement reizen. Parkeren kan dan het beste in Amsterdam-Noord. Langs de S118 Klaprozenweg zijn voldoende gratis parkeerplekken.

Mis niets en ontvang het laatste fietsnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief